skip to Main Content
Agile Zaligmakend Voor ICT-infrastructuur? – Deel 1

Agile zaligmakend voor ICT-infrastructuur? – Deel 1

Post Series: Agile zaligmakend voor ICT-infrastructuur?

In sommige organisaties lijkt agile werken dé oplossing voor alle problemen, een soort Haarlemmerolie die alle processen smeert en versnelt. Maar is dat wel altijd het geval?

Als ICT-projectmanager zie ik regelmatig voorbeelden van hoe agile werken aantoonbare verbeteringen heeft gebracht. Maar niet in alle situaties kan agile werken zo gemakkelijk ingezet worden. Neem ICT-infrastructuurprojecten. Daar heb je vaak te maken met kostbare apparatuur die op maat besteld moet worden, en waarmee niet snel een prototype kan worden gemaakt.

Sportwagen of bestelbusje?

Als je een nieuwe ICT- infrastructuur aanlegt, is het lastiger tussentijds wijzigingen door te voeren. Vergelijk het met de sportwagen die je kocht voor je bedrijf, dat later toch een bestelbusje nodig blijkt te hebben. Dan heb je een serieus probleem. Al ontwikkelend kom je tot de conclusie dat je het verkeerde materiaal hebt staan. Bij menig software-ontwikkeling is dat niet erg; dan bouw je de sportwagen gewoon om. Agile, dus. Maar infrastructuur gunt je die flexibiliteit vaak niet. Vandaar dat het goed is om verder te kijken dan naar één werkwijze.

Toch zijn er ook gebieden binnen de ICT-infrastructuurontwikkeling waar agile werken prima ingezet kan worden. Zo zag ik onlangs een succesvolle agile-implementatie voor de periodieke implementatie van nieuwe releases van het operating system. De basis was Kanban (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanban). Zelf heb ik goede ervaringen met een pragmatische agile-variant: iteratief ontwikkelen.

Niet zalig, wel lekker

Zaligmakend, dat is agile werken dus niet zomaar overal, zeker niet voor ICT-infrastructuur. Maar wie de echte complexiteit van de situatie doorziet, kan nog steeds de lekkere ingrediënten uit de agile-filosofie halen. En daarmee belangrijke winst halen.

Met een volgende blog, over iteratieve ontwikkeling van een Virtual Storage, wil ik dat binnenkort illustreren.

Back To Top
X