skip to Main Content
Agile Zaligmakend Voor ICT-infrastructuur? – Deel 2

Agile zaligmakend voor ICT-infrastructuur? – Deel 2

Post Series: Agile zaligmakend voor ICT-infrastructuur?

In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat Agile-werken binnen ICT-infrastructuur niet zaligmakend is. Wie echter de complexiteit van de situatie doorziet, kan zeker ingrediënten uit die werkwijze met succes toepassen. Ombouwen van een sportwagen naar een bestelbus is lastig, maar waarom geen snelle bestelbus?

In deze blog geef ik een praktijkvoorbeeld. Het speelt bij een organisatie die met succes gebruik maakt van Agile-werken in de systeemontwikkeling. In de infrastructuur-ontwikkeling is men echter, net als bij veel organisaties, nog opzoek naar de juiste inzet van het Agile-werken.

Snelheid gewenst

Mij werd gevraagd een project te leiden, dat een Virtual Storage infrastructuur moest ontwerpen en implementeren. De organisatie had nog geen ervaring met deze techniek. Het mocht niet meer dan vier maanden duren. Snelheid gewenst dus!

Normaal gesproken zou het ontwerp volgens de watervalmethode zijn gemaakt en afgestemd. In dit geval heb ik er echter voor gekozen voor de ontwikkeling en afstemming Iteratief Ontwikkelen te gebruiken.

Iteratief Ontwikkelen is een pragmatische Agile-werkwijze, die in een aantal rondes naar resultaat werkt. Na iedere stap valideren de stakeholders de resultaten en wordt de doelstelling voor de volgende stap bepaald.

Valse start?

Al na de eerste validatie moest een aantal uitgangspunten bijgesteld worden. Toch is het gelukt in drie iteraties een gedetailleerd en afgestemd ontwerp op te leveren. Het aardige was dat ontwerpers en beoordelaars met elkaar meegroeiden in kennis en inzicht, zodat elke stap dieper kon gaan.

Met deze resultaten implementeerden we de nieuwe infrastructuur succesvol. Die implementatie is wel weer conventioneel aangepakt: uitwerken bestelling, opstellen implementatieplannen, uitwerken rollback scenario’s, ….

Dezelfde doorlooptijd was met enkel de klassieke aanpak niet haalbaar geweest. En had waarschijnlijk geleid tot een valse start. De opdracht kon nu echter naar tevredenheid van de opdrachtgever op tijd afgerond worden.

Hoe het werkt

Iedereen heeft gedachtes bij Agile. Dit is hoe Agile volgens mij kan werken bij infrastructuurontwikkeling. Als methode om ronde voor ronde tot resultaat te komen.

Kortom, binnen een opdracht kan ook een mix van werkwijzen worden toegepast. Bekijk per onderdeel  welke methode het beste past. Zo zorg je ervoor dat aan het eind van de rit tijdig het juiste “voertuig” beschikbaar komt.

Back To Top
X