skip to Main Content
Handtekening Of Muurtekening?

Handtekening of muurtekening?

Vierhonderd business- en informatie-analisten en requirements engi­neers haalden op 6 okto­ber hun professionele hart weer op, op het DREAM event. Omdat wij willen blijven bijdragen aan de ontwikke­ling van het vakgebied, was Le Blanc Advies ook dit jaar weer één van de partijen die dit vakcongres mogelijk maken.

Een keur aan sprekers gaf vorm aan vier boeiende tracks vol vakken­nis en praktijkervaringen. Zo benadrukte onze eigen Martin Schouten dat een analist niet alleen de eigen organisatie en het eigen project moet kennen, maar vooral ook de externe omgeving.

In haar opening keynote vroeg Lynda Girvan van een agile business analyst vooral een andere mentaliteit. Zo’n analist voelt zich ver­antwoordelijk voor veel meer dan alleen het produceren van een analyse. Heeft een mind-set waar de business value, agile en lean de boventoon voeren. Neemt het voortouw in het verbinden van ontwikkel­teams en de business. En zorgt steeds precies op tijd voor precies voldoen­de analyse om de ontwikkeling in de juiste richting te gidsen. Lynda is auteur van een boek over deze visie en docent van de BCS-cursus Agile Business Analysis, die door Le Blanc Academy in Nederland wordt aangeboden.

Penny Pullan besprak in haar closing keynote het belang en de kracht van visualisatie in het communiceren van requirements. Dit thema liep als rode draad door het DREAM-programma van dit jaar. Beslis­sers en belanghebbers kunnen wel­eens meer overtuigd raken van de betekenis van requirements, als deze, met opzet, niet formeel, niet tekstueel en niet “strak” zijn. Penny kreeg het publiek aan het tekenen en bracht treffende voorbeel­den. Zo kreeg in een Australisch project zo’n “amateuristische” teke­ning, op groot formaat, een plaats aan de muur in de directiekamer. En werd vanzelf de gezamenlijke taal waarin voortaan over het project werd gesproken.

Zo dringt zich de vraag op welke tekening belangrijker is voor een analist: een handtekening of een muurtekening?

Back To Top
X