skip to Main Content
Wat Is De Beste Tijd Om Een Loonsverhoging Te Vragen?

Wat is de beste tijd om een loonsverhoging te vragen?

In mijn vorige blog over podcast kreeg ik een reactie dat ik moest luisteren naar “The art of charm” podcast. Deze gaat over het verbeteren van jezelf en dan niet op een zweverige manier, maar met goede concrete adviezen en leuke interviews. Op The art of charm luisterde ik naar een interview met Michael Breus de auteur van het boek “The power of when“. Een boek wat gaat over je slaapritme ook wel chronotype genoemd.

Breus maakt onderscheid tussen 4 chronotypes:

  • De Leeuw – het ochtendtype, de persoon die het liefst om 5 uur opstaat en om zeven uur al fluitend achter zijn bureau zit. Om 9 uur ’s avond moet je haar alleen niet vragen om nog even naar die mail van de belastingadviseur te kijken, daar heeft ze dan de energie niet meer voor.
  • De Beer – ongeveer 50% van de mensen heeft dit type. Staat het liefst op als de zon opgaat en schakelt weer uit als de zon onder gaat. Houdt in het weekend van een klein tukje op de bank.
  • De Wolf – is het avondtype. Schakelt eigenlijk pas echt in na het avondeten en zit dan het liefst tot een uur of 12 achter TV of computer.
  • De Dolfijn – is het chronotype die altijd aan blijft staan. De echte dolfijn slaapt ook maar met 1 kant van zijn hersenen. Het zijn lichte slapers die soms wat te veel aan het piekeren.

Breus beschrijft voor deze chronotypes de beste periode in de dag om iets wel of niet te doen. Bijvoorbeeld precisie werk in de ochtend voor een Leeuw als de energie hoog is en juist iets creatiefs als de energie wat lager.
Waar Breus ook over vertelt is het rimte in de week, en dat deze voor bijna alle chronotypes gelijk is. Dit verklaart ook waarom het niet handig is om op maandag iets te verkopen of een brainstorm te doen. De meeste mensen hebben een sociale jetlag opgelopen in het weekend. Toch wat later naar bed, misschien wat te veel gegeten en daarom minder geslapen. Dat maakt de meeste mensen niet de vrolijkste zijn en in staat om mee te werken of denken. De betere tijd om een brainstorm te doen is verderop in de week (woensdag of donderdag) en dan het liefst in de middag.

Het probleem wat ik heb met dit boek (en de meeste Amerikaanse methoden) is dat de chronotypes wel erg zwart wit worden afgeschilderd. Aan de 4 chronotypes worden karaktereigenschappen en ritmes beschreven hoe je je dag het beste en meest effectief kan indelen. Maar de wereld van Breus bestaat uit maar 4 type mensen. Dat kan natuurlijk nooit waar zijn en ik vind het jammer dat hij niet ingaat op de grijze gebieden tussen de types. Bijvoorbeeld wat zou een Dolfijn met veel trekken van een Leeuw moeten doen om effectief zijn werk te doen.

Maar wat is dan een goede tijd om een loonsverhoging te vragen? Dat blijkt op vrijdagmiddag te zijn. Vaak is de sfeer dan al wat los en ontspannen. Door de vermoeiende week is al achter de rug, en je baas is niet meer heel scherp en eerder geneigd om toe te geven. Dus tijdens de borrel je baas even apart nemen om te vragen of je loon wat omhoog mag is een goed idee! Nu alleen mijn baas zo ver krijgen dat hij de vrijdagmiddagborrel weer opstart.

Back To Top
X