skip to Main Content
MUSTHAVE: Business Analist In Een Agile Werkende Organisatie

MUSTHAVE: Business analist in een agile werkende organisatie

Business analist in een agile werkende organisatie. Klinkt misschien niet direct als een logische combinatie. Of het komt zelfs paradoxaal op je over. Toch is de business analist een belangrijke schakel in een organisatie die de agile principes (o.a. via MoSCoW) heeft omarmd en daar juist grote stappen in wil maken.

Laten we beginnen bij de productbacklog. Het is niet altijd direct duidelijk welke taken je het best kunt kiezen voor een eerste sprintbacklog. Door de gestelde eisen voor het product te koppelen aan prioriteiten, onderscheid je musthaves, shouldhaves, couldhaves en won’thaves: MoSCoW.

Musthaves eerst?

Productowner en teamleden blijken met de MoSCoW-methode snel geneigd om vooral musthaves te kiezen voor het eerste sprintbacklog. Dat lijkt ook logisch omdat musthaves essentieel zijn voor een goed werkend eindproduct dat helemaal voldoet aan de klantvraag. De shouldhaves en couldhaves komen nog wel, is het idee.

En er is ook wel iets voor te zeggen dat je niet zo lekker begint door bij de start van een project een aantal essentiële eisen te skippen …

Toch kunnen we daar twee kanttekeningen bij plaatsen. In de eerste plaats is er het risico dat niet de hele sprintbacklog kan worden verwerkt. Zeker tijdens de eerste sprints is dat heel waarschijnlijk. Als je voornamelijk musthaves inplant en die vervolgens niet waarmaakt, loop je kans dat de klant het vertrouwen in het team verliest. Ten tweede leg je met alleen musthaves in de sprintbacklog behoorlijk wat druk op het team. Dat is in tegenspraak met het agile principe dat er een constant tempo moet zijn dat eeuwig volgehouden moet kunnen worden. Twee serieuze risico’s voor succes.

Agile werken vereist flexibiliteit. Meedenken met de klant, meedenken met het team en snel kunnen schakelen. Het grote plaatje overzien én oog hebben voor de kleine details. Kortom, je bent een echte allrounder. Wil jij meer weten over agile werken? Download dan onze whitepaper met belangrijke agile tips!

En daarbij: de klant verwacht helemaal niet alleen maar de musthaves. Hij wil ook de nodige shouldhaves en als het even kan zelfs wat couldhaves in zijn eindproduct zien. Waarom zou je de krenten dus pas op het allerlaatste moment in de pap doen?

Verhoudingen bij MoSCoW

Voor alle duidelijkheid: de gestelde eisen in de productbacklog prioriteren vanuit de MoSCoW-methode juichen wij alleen maar toe. Maar neem bij het maken van de sprintbacklog als stelregel dat die 50% musthaves bevat, 30% shouldhaves en 20% couldhaves. Die mix levert een realistisch en werkbaar sprintbacklog op.

Aan de business analist de taak om de klant in deze aanpak mee te nemen. Ervoor te zorgen dat hij vertrouwen houdt dat uitstel geen afstel betekent. Dat agile werken via de MoSCoW-methode wezenlijk anders is dan opereren volgens het klassieke watervalsysteem. Ook moet de business analist ervoor zorgen dat de sprintbacklogs een goede MoSCoW-mix bevatten en dat team en productowner dat onderschrijven. Hij signaleert conflicterende belangen, informeert alle partijen en zorgt voor draagvlak bij iedereen. Kortom: de business analist speelt intern én extern een onmisbare rol.

Anders gezegd: hij is de belangrijkste musthave.

Wil jij meer weten over de noodzakelijke capaciteiten van een business analist? Neem dan hier een kijkje en download de belangrijkste agile tips!
Back To Top
X