Post-HBO opleiding Solution Architect

Gecertificeerd Solution Architect worden

Al geruime tijd constateert de markt een tekort aan kwalitatief goed opgeleide solution architecten. In de markt bestaan diverse fragmentarische cursussen die gericht zijn op een enkel aspect in de architectuurketen. De opleiding Solution Architect bij Le Blanc Academy is daarentegen een complete, samenhangende en praktijkgerichte post-HBO register opleiding die na het behalen van het diploma leidt tot registratie in het abituriëntenregister van CPION.

 

De doelgroep voor deze opleiding zijn professionals die de ambitie hebben Solution Architect te worden of het al zijn, maar nooit een opleiding daarvoor hebben gevolgd. Wel is het van belang dat je minimaal vijf jaar werkervaring in het IT werkveld hebt.

Le-Blanc-corp2021-Babet-Hogervorst-1912

Tijdens deze opleiding:

Leer je met welke kaders een solution architect te maken krijgt. Het thema ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden richt zich op het leren ontwikkelen van je eigen gedrag en communicatiestijl en hoe je deze kunt inzetten;

Oefen je met een ontwerp-concept. Dit is het allereerste onderdeel van het ontwerpproces en is het grote plaatje voor het project. Het toont de algemene intentie voor ontwerp en geeft richting binnen het projectteam;

Leer je op vakinhoudelijk vlak over samenwerking binnen een team door toepassing van een Continuous Delivery pipeline, over samenwerking tussen teams in een agile release train en toepassingen van Domain Driven Design;

Kom je te weten uit welke realisatie en implementatieopties je kunt kiezen om tot de best passende solution te komen. Ook worden aspecten behandeld die van belang zijn voor de operatie en het beheer van de solution.

Tijdens de opleiding wordt met een doorlopende casus gewerkt die resulteert in een solution architectuur. De opleiding wordt afgesloten met een examenopdracht waarbij de student een major change in het ontwerp moet verwerken. Over zijn aanpak en de consequenties van deze wijziging houdt hij een presentatie voor de examencommissie waarbij hij de gemaakte keuzes verdedigt.

welcome, enjoy your coffee

Waarom Le Blanc Academy:

 • Persoonlijk advies
 • Doorgangsgarantie
 • Gemiddeld gewaardeerd met een 8+
 • Gecertificeerde docenten uit de praktijk
 • Officieel gecertificeerde cursussen
 • Toegang tot onze Linkedin community

Post-HBO register opleiding Solution Architect

 • Kosten: €14.950,00 excl. BTW en €350 voor de boeken
 • Duur: 7 – 9 maanden
 • 130 contacturen, 150 uren zelfstudie
 • Taal cursus: Nederlands
 • Geaccrediteerde Post-HBO registeropleiding met inschrijving in het abituriëntenregister van CPION.
 • Bij het behalen van het diploma Solution Architect word je opgenomen in ons alumni studenten bestand.

Deze opleiding is:

 • Inclusief toetsing en examen;
 • Inclusief lunch;
 • Goed bereikbaar met auto en OV;

Examen

Tijdens de opleiding wordt met een doorlopende casus gewerkt die resulteert in een solution architectuur. De opleiding wordt afgesloten met een examenopdracht waarbij de student een major change in het ontwerp moet verwerken. Over zijn aanpak en de consequenties van deze wijziging houdt hij een presentatie voor de examencommissie waarbij hij de gemaakte keuzes verdedigd.

De examencommissie bestaat uit de kerndocent van de opleiding, aangevuld met twee externe examinatoren die ervaring hebben met het begeleiden van solution architecten. Indien de kandidaat minimaal het cijfer 6 behaalt, ontvangt hij het diploma Solution Architect.

Diploma

Het opstellen van een Solution Architectuur is een vak waarbij inhoudelijke- én gedragscompetenties worden aangesproken. Om te laten zien dat je het vak van Solution Architect beheerst is het aantonen van een erkend diploma van grote waarde.

Om het praktijkgerichte karakter van de opleiding te onderstrepen heeft Le Blanc Academy gekozen voor een Post-HBO niveau. De accreditatie hiervoor is verworven via CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland). Hiermee is de opleiding Solution Architect een Post-HBO registeropleiding waarbij de gediplomeerden worden ingeschreven in het abituriëntenregister van CPION.

Docenten

Al onze docenten zijn gecertificeerde én gepassioneerde trainers, die dagelijks in het werkveld het verschil maken. Hier leer je ze alvast een beetje kennen.

Solution Architect 1
Ron Deen
Ron heeft o.a. gewerkt voor KvK en CAK.

“Door mijn ervaring en kennis te delen in het Architectuur curriculum van Le Blanc Academy, wil ik beginnende Solutionarchitecten de bagage geven om effectief te kunnen opereren in deze uitdagende rol.”

Solution Architect 2
Martin Schouten
Martin heeft o.a. gewerkt aan het Handelsregister Omnichannel Platform van de KVK en hun digitale werkplek.

“Waar ik energie van krijg? Mensen tijdens trainingen enthousiast maken door ze te laten inzien op welke manier ze van nóg meer waarde kunnen zijn voor hun organisatie.”

Solution Architect 3
Reina Quak
Reina heeft o.a. gewerkt voor UWV, Belastingdienst en de NS.

“Ik vind het leuk om met een groep enthousiaste cursisten de theorie om te zetten in kunde in de praktijk. Zo kan ik inspireren en de cursist hopelijk genoeg leren om vertrouwd in de praktijk aan het werk te gaan”

Mogen we meedenken met jou over jouw koers?

Wil jij sparren over jouw koers? Meer weten over een specifieke cursus of een diploma? Of heb je een andere vraag of opmerking? Neem dan direct contact op!

Solution Architect 4
Marieke de Vries