Opleiding Solution Architect

Het komt bijna nooit voor dat een te digitaliseren bedrijfsproces op zichzelf staat. Om inzicht te krijgen in de samenhang worden er ontwerp- of architectuurketens ingericht. De solution architect gaat van strategie naar operatie en van abstract naar concreet. Op basis van de solution architectuur wordt door softwareontwikkelaars en specialisten een implementeerbare en bruikbare oplossing gerealiseerd.

Al geruime tijd constateert de markt een tekort aan kwalitatief goed opgeleide solution architecten. In de markt worden wel verscheidene cursussen aangeboden, maar die zijn vaak fragmentarisch en gericht op een enkel aspect in de architectuurketen. Wat ontbrak was een samenhangende én praktijkgerichte geaccrediteerde opleiding tot solution architect welke wij als Le Blanc Academy zelf hebben ontwikkeld.

Opleiding Solution Architect 1

Het programma:

De opleiding heeft een doorlooptijd van 9 maanden met totaal 130 contacturen en 200 uur zelfstudie. De contacturen worden verdeeld over 8 x 2 klassikale lesdagen van 9.00 – 17.00 uur. Afgezien van vakanties worden de 2 lesdagen elke drie weken op twee opeenvolgende dagen gepland. De periode tussen de blokken van twee lesdagen is voor zelfstudie.

Tijdens de zelfstudie worden opdrachten gemaakt en wordt de literatuur bestudeerd. Ook is tijd ingeruimd voor het schrijven van zelfreflecties. Gedurende de zelfstudie behalen de deelnemers die er nog niet over beschikken drie certificaten:

 • ArchiMate Foundation
 • ArchiMate Practitioner
 • TOGAF level 1

De studietijd die hiervoor nodig is, is in de bovengenoemde 200 uur zelfstudie inbegrepen.

Tijdens de opleiding wordt met een doorlopende casus gewerkt die resulteert in een solution architectuur. De opleiding wordt afgesloten met een examenopdracht waarbij de student een major change in het ontwerp moet verwerken. Over zijn aanpak en de consequenties van deze wijziging houdt hij een presentatie voor de examencommissie waarbij hij de gemaakte keuzes verdedigd.

Thema’s:

De opleiding Solution Architect is opgebouwd uit 4 hoofdthema’s:

 1. Kaders
 2. Concepten en Design
 3. Samenwerking
 4. Implementatie en Change

Bij elk hoofdthema horen drie componenten:

 • vakinhoudelijke theorie,
 • theoretische gedragscompetenties,
 • toepassing van theoretische competenties
Opleidingsstructuur-solution-architect

Case study:

Tijdens de opleiding gaan we een case uitgebreid behandelen. De case wordt integraal als rode draad door de opleiding gebruikt. Dit vormt uiteindelijk de basis voor jouw examenopdracht. Onderstaande tekst komt uit de caseomschrijving en benoemt de rol die de solution architect aanneemt binnen het (fictieve) project:

“Wij zijn op zoek naar een solution architect die in staat is mee te denken bij de uitwerking van de architectuurbouwblokken tot realiseerbare solution bouwblokken voor de te realiseren oplossing. 

Je bent in staat om in een agile omgeving, samen met de domeinarchitect van het domein Buitenland, te werken aan een solution die is opgebouwd uit realiseerbare solution bouwblokken. Je bent in staat architectuur requirements te formuleren voor inkoop (programma van eisen) voor bouwblokken die extern betrokken moeten worden. Belangrijke input voor het ontwerp van de oplossing is de domeinarchitectuur. Het huidige landschap is een mix van off-theshelf producten en maatwerk componenten. Het landschap bestaat onder andere uit Uniface, .Net, Oracle, JNet, Mulesoft, Oracle Finance en Oracle Health Insurance (OHI).  

Als solution architect ben je in staat om de functionele en technische requirements te vertalen naar een solution architectuur document voor een oplossing die voldoet aan de domeinarchitectuur en de richtlijnen voor veiligheid (secure software development), privacy en geldende ontwikkelstandaarden. Je werkt nauw samen met de domeinarchitect, informatieanalisten en de betrokken ontwikkelteams.  

Je bent in staat om te schakelen met gebruikers, productowners, en ontwikkelteams. Je bent in staat om het WAT van gebruikerswensen in user stories te toetsen aan het HOE van de techniek. Je bent in staat om vast te stellen of het IT-landschap fit for purpose is voor wat de gebruikers nodig hebben.”

Video’s

Gedurende de opleiding maken we gebruik van de kennis van wereldberoemde architecten. Het lezen van hun blogs/boeken en het kijken naar video’s waarin ze over architectuur spreken is erg leerzaam. Een paar voorbeelden:

Chris Richardson

“Thought leader in microservices and speaks regularly at international conferences. Chris is the author of the book Microservice Patterns.”

Mark Richards en Neal Ford:

Mark Richards:
“An experienced hands-on software architect involved in the architecture, design, and implementation of microservices and other distributed architectures. He is the founder of DeveloperToArchitect.com, a website devoted to assisting developers in the journey from developer to a software architect.”

Neal Ford:
“Director, software architect, and meme wrangler at ThoughtWorks, a global IT consultancy with an exclusive focus on end-to-end software development and delivery. Before joining ThoughtWorks, Neal was the chief technology officer at The DSW Group, Ltd., a nationally recognized training and development firm.”

Bernd Ruecker:

“Co-Founder and Chief Technologist of Camunda – an open-source software company reinventing process automation.”

Literatuurlijst:

Onderstaande boeken worden behandeld tijdens de opleiding. Let op: als je je hebt ingeschreven voor de opleiding bestellen wij de boeken voor je. Je hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen.

 • Richardson, Chris. Microservices Patterns. 978-1617294549. Manning Publications, 2018.
 • Richards, Mark. Software Architecture Patterns. O’Reilly Media, Inc., 2015.
 • Fowler, Martin. UML Distilled. 978-0321193681. Addison-Wesley Professional, 3e editie, 2003.
 • Evans, Eric. Domain-Driven Design: Tackling Complexity in the Heart of Software. 978-0321125217. Addison-Wesley Professional, 2003.
 • Kleppmann, Martin. Designing Data-Intensive Applications. 978-1449373320. O’Reilly Media, Inc., 2017.
 • Skelton, Matthew and Pais, Manuel. Team Topologies: Organizing Business and Technology Teams for Fast Flow. IT Revolution Press, 2019. 978-1942788812.
 • Ruecker, Bernd. Practical Process Automation. 978-1492061458. O’Reilly Media, Inc., 2021.
 • The Togaf Enterprise Architecture Foundation Study Guide. 978-9401810159.
 • The TOGAF® Standard, 10th Edition – A Pocket Guide. 978-9401808569.
 • ArchiMate 3 Certification Study Guide. 978-9401800020.

Post-HBO register Opleiding Solution Architect

 • Kosten: €15.995,00 excl. BTW
 • Duur: 7 – 9 maanden
 • 130 contacturen, 200 uren zelfstudie
 • Taal opleiding: Nederlands
 • Geaccrediteerde Post-HBO registeropleiding met inschrijving in het abituriëntenregister van CPION.
 • Bij het behalen van het diploma Solution Architect word je opgenomen in ons alumni studenten bestand.

Deze opleiding is:

 • Inclusief toetsing en examen;
 • Inclusief lunch;
 • Goed bereikbaar met auto en OV;

Examen

Tijdens de opleiding wordt met een doorlopende casus gewerkt die resulteert in een solution architectuur. De opleiding wordt afgesloten met een examenopdracht waarbij de student een major change in het ontwerp moet verwerken. Over zijn aanpak en de consequenties van deze wijziging houdt hij een presentatie voor de examencommissie waarbij hij de gemaakte keuzes verdedigd.

De examencommissie bestaat uit de kerndocent van de opleiding, aangevuld met twee externe examinatoren die ervaring hebben met het begeleiden van solution architecten. Indien de kandidaat minimaal het cijfer 6 behaalt, ontvangt hij het diploma Solution Architect.

Diploma

Het opstellen van een Solution Architectuur is een vak waarbij inhoudelijke- én gedragscompetenties worden aangesproken. Om te laten zien dat je het vak van Solution Architect beheerst is het aantonen van een erkend diploma van grote waarde.

Om het praktijkgerichte karakter van de opleiding te onderstrepen heeft Le Blanc Academy gekozen voor een Post-HBO niveau. De accreditatie hiervoor is verworven via CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland). Hiermee is de opleiding Solution Architect een Post-HBO registeropleiding waarbij de gediplomeerden worden ingeschreven in het abituriëntenregister van CPION.

Docenten

Al onze docenten zijn gecertificeerde én gepassioneerde trainers, die dagelijks in het werkveld het verschil maken. Hier leer je ze alvast een beetje kennen.

Opleiding Solution Architect 3
Bertrand Baesjou
Bertrand heeft gewerkt voor verschillende overheidsorganisaties.

“Het leukst vind ik om tijdens de training een interactieve dynamiek te creëren zodat er op een natuurlijke manier een verdieping op de stof ontstaat die het beste aansluit op de dagelijkse praktijk.”

Opleiding Solution Architect 4
Ron Deen
Ron heeft o.a. gewerkt voor KvK en CAK.

“Door mijn ervaring en kennis te delen in het Architectuur curriculum van Le Blanc Academy, wil ik beginnende Solutionarchitecten de bagage geven om effectief te kunnen opereren in deze uitdagende rol.”

Opleiding Solution Architect 5
Martin Schouten
Martin heeft o.a. gewerkt aan het Handelsregister Omnichannel Platform van de KVK en hun digitale werkplek.

“Waar ik energie van krijg? Mensen tijdens trainingen enthousiast maken door ze te laten inzien op welke manier ze van nóg meer waarde kunnen zijn voor hun organisatie.”

Opleiding Solution Architect 6
Reina Quak
Reina heeft o.a. gewerkt voor UWV, Belastingdienst en de NS.

“Ik vind het leuk om met een groep enthousiaste cursisten de theorie om te zetten in kunde in de praktijk. Zo kan ik inspireren en de cursist hopelijk genoeg leren om vertrouwd in de praktijk aan het werk te gaan”

In gesprek met de docent

Wil je vrijblijvende in gesprek gaan met een docent van de opleiding Solution Architect? Je kunt bijvoorbeeld gericht vragen stellen over jouw specifieke situatie en achtergrond of inhoudelijk meer te weten komen over de opleiding. Laat je gegevens achter en een van de docenten zal contact met je opnemen.

Contactformulier

  * Verplicht in te vullen velden.

  welcome, enjoy your coffee

  Waarom Le Blanc Academy:

  • Persoonlijk advies
  • Gemiddeld gewaardeerd met een 8+
  • Gecertificeerde docenten uit de praktijk
  • Officieel gecertificeerde cursussen

  Mogen we meedenken met jou over jouw koers?

  Wil jij sparren over jouw koers? Meer weten over een specifieke cursus of een diploma? Of heb je een andere vraag of opmerking? Neem dan direct contact op!

  Marieke
  Marieke de Vries